نکته هایی در مورد طراحی کابینت آشپزخانه
رضا فرشتهخو*
گلاناز همتی *
امروزه با توجه به کاهش ابعاد و مساحت آشپزخانهها، طراحی زیبا و کارآمد این فضاها میتواند نقش تعیین کنندهای در زیبایی هر چه بیشتر منازل مسکونی داشته باشد. لذا جهت نیل به هدف فوقالذکر، دقت در انتخاب جنس، رنگ، نوع و کیفیت مصالح مصرفی در طراحی آشپزخانهها،
بسیار حائز اهمیت میباشد.
فضای آشپزخانه به لحاظ رنگ و فرم به کیفیت موارد ذیل بستگی دارد:
• طرح، فرم و رنگ کابینتهای زمینی و دیواری
• طرح، فرم و رنگ سقف
• طرح و رنگ کاشی دیوار (بین کابینت زمینی و دیواری) و سرامیک کف
با توجه به این مساله که کابینت سهم بزرگی از مبلمان آشپزخانه را به خود اختصاص میدهد،
لذا در این بخش، به اصول طراحی کابینتهای آشپزخانه پرداخته میشود:
1- ارتفاع کابینتهای زمینی میبایستی در حدود 90 سانتیمتر از کف آشپزخانه باشد که این ارتفاع به لحاظ دسترسی و نوع تقسیم بندی داخل کابینتها، متناسب با ابعاد و اندازه ظروف و وسایل مصرفی در آشپزخانه میباشد.
2- ارتفاع کابینتهای دیواری در حدود 70 یا 90 سانتیمتر میباشد و بسته به ارتفاع سقف تا کف آشپزخانه و طرح کابینتها باید یکی از این دو ارتفاع در نظر گرفته شود.
3- معمولاً فاصله میان کابینتهای زمینی و دیواری بین 55 تا 65 سانتیمتر در نظر گرفته میشود.
این فاصله امکان قرارگیری ماشین ظرفشویی روکار و یا دستگاه مایکرویو یا هر گونه وسیله
مورد نیاز مشابه را میسر میسازد. همچنین بهتر است برای روشنایی بهتر این فضا، نور زیر کابینتی در نظر گرفته شود.
4- جنس دربهای کابینت آشپزخانهها اکثراً از جنس mdf با طرح و رنگهای متنوع میباشد، همچنین میتوان برای ایجاد تنوع و یا بهرهگیری از ویترین، بعضی از دربهای کابینت را متناسب با طرح کلی، از جنس شیشه یا شیشه سندبلاست در نظر گرفت.
5- گزینه اول در انتخاب رنگ برای آشپزخانه، رنگهای روشن است، اما برای ایجاد تنوع
در فضای آشپزخانه نیاز به ترکیب رنگهای روشن و رنگهای مکمل آن احساس میشود،
به طور مثال میتوان در انتخاب رنگ یونیتهای زمینی آشپزخانه (ردیف پائینی کابینت) رنگ تیره
در نظر گرفته شود و برای یونیتهای دیواری (ردیف فوقانی کابینت) رنگ روشن را برگزید.
6- انتخاب دربهای افقی و کشیده برای کابینتهای دیواری، این امکان را فراهم میسازد
که فضای آشپزخانه بزرگتر و عریضتر نمایش داده شود.
7- استفاده از یونیتهای بلند (tall unit) در فضای آشپزخانه بسیار مفید است، این یونیتها
در مقایسه با ابعاد یونیتهای کوتاه زمینی و دیواری، دارای گنجایش بیشتری میباشند و در نتیجه
امکان قرارگیری و نصب دستگاه فر یا مایکرویو توکار در آنها فراهم میشود.
8- استفاده از اجاق گازهای صفحهای، امکان استفاده بهینه و بهرهگیری از فضای کابینت زیر
اجاق گاز را فراهم میسازد و پیشنهاد میگردد این یونیت به شکل کشوهایی با توان تحمل بار بیشتر نسبت به مابقی یونیتها (جهت نگهداری ماهیتابه و قابلمه) طراحی و اجرا گردند.
9- بهتر است جنس مغز یونیت زیر سینک ظرفشویی از جنس mdf باشد، جنس مابقی یونیتهای کابینت حتی میتوانند از جنس نئوپان روکشدار باشند. همچنین بهتر است محل قرارگیری
ماشین ظرفشویی و لباسشویی در کابینت دیده شده باشد.
10- جنس صفحه رویه کابینت در زیبایی و کارآیی آشپزخانه بسیار مهم است. جنس صفحه رویه کابینت میتواند mdf، نئوپان، کامپوزیت پلیمری (Corian)، سنگ و حتی استیل باشد. رنگ، ضخامت، یکپارچگی و درخشش صفحه رویه نقش بسزایی در زیبایی آشپزخانه دارد.
جنس کامپوزیت پلیمری (Corian) به لحاظ یکپارچگی و پیوستگی سطوح و درخشش آن جلوه بسیار زیبایی به آشپزخانه میبخشد.
11- با توجه به دشواری دسترسی و استفاده از کابینتهایی که در گوشههای آشپزخانه
قرار میگیرند، میتوان با بهرهگیری از تجهیزات جانبی مناسب (Accessory) در استفاده بهینه از این فضاها، اقدام نمود.
* رضا فرشتهخو: مدیرعامل شرکت گدار توسعه
کارشناس ارشد معماری و مدرس معماری در دانشگاه آزاد اسلامی
* گلاناز همتی مدیر طراحی شرکت گدار توسعه
کارشناس ارشد معماری و مدرس معماری در دانشگاه آزاد اسلامی
توضیح: کلیه تصاویر این مقاله مربوط به پروژههای طراحی و اجرا شده توسط شرکت گدار توسعه میباشد.