اصول طراحی آشپزخانه
رضا فرشتهخو*
گلاناز همتی *
رشد و افزایش جمعیت شهرنشینی در روزگار معاصر به کاهش و کوچکی بیش از پیش
مساحت منازل و آپارتمانهای مسکونی در شهرهای امروزی انجامیده است. در این میان
فضای آشپزخانهها علیرغم کاهش مساحت همچنان نقش و اهمیت خود را به عنوان قلب تپنده فضاهای مسکونی حفظ نمودهاند.
آشپزخانه در فضاهای مسکونی به دلایل ذیل بسیار مهم تلقی میشوند:
• بخش عمدهای از زندگی ساکنان خانه در آن سپری میگردد.
• نقش عمدهای در ایجاد آرامش کدبانوی منزل دارد تا بتواند با فراغت کامل به هنرنمایی بپردازد.
• در مقایسه با سایر فضاهای منزل (فضای ورودی، سرویسهای بهداشتی و حمام، هال و
سالن پذیرایی و اتاقهای خواب) فضایی گران و پر هزینه تلقی میشود و بسیاری از تجهیزات
منصوب در منزل به آن اختصاص مییابد.
• در منازل با وسعت کم و آشپزخانههای OPEN، به نوعی زیبایی این فضا نگین انگشتری
صاحبخانه میباشد. (تصویر شماره یک)
طراحی فضای آشپزخانه به لحاظ زیبایی و کارکرد صحیح باید دارای مختصات و ویژگیهایی باشد که در ذیل به اختصار به آنها اشاره میگردد:
• سبک طراحی آشپزخانه متناسب با طرح کلی منزل میتواند مدرن یا کلاسیک باشد.
• محل قرارگیری سینک ظرفشویی، اجاق گاز و یخچال میبایستی در شکل یک مثلث در ارتباط
با هم قرار گیرند زیرا به لحاظ دفعات استفاده، بیشترین مسیر طی شده در آشپزخانه را شامل
میشوند. (تصویر شماره دو)
• بهتر است محل قرارگیری سینک ظرفشویی رو به پنجره و فضای بیرون باشد.
• بهتر است محل قرارگیری اجاق گاز در مسیر وزش باد نباشد.
• فضای آشپزخانه باید دارای نما، VIEW و دسترسی مناسبی از سالن پذیرایی باشد. (تصویر
شماره سه)
• طرح کابینت آشپزخانه و محل صحیح قرارگیری تجهیزات منصوب از قبیل سینک و
شیر ظرفشویی، اجاق گاز و فر، هود، یخچال و ماشینهای ظرفشویی و لباسشویی از اهمیت
بسزایی برخوردار است. پیشبینی بخشی از کابینت به عنوان ویترین توصیه میگردد.
• طرح سقف آشپزخانه و نورپردازی آن بسیار مهم است.
• طرح و رنگ کاشیهای کف و دیوار (فیمابین یونیتهای کابینت زمینی و دیواری) بسیار مهم
هستند و باید در تناسب با رنگ کابینت و صفحه رویه انتخاب شوند.
• در دیواره آشپزخانه باید به تعداد کافی پریزهای برق و تلفن جهت قرارگیری تجهیزات
آماده سازی غذا (دستگاههای خردکن، مخلوط کن، آبمیوهگیری، چرخگوشت، چایساز و...)
که به صورت موقت و بر روی صفحه کابینت استفاده میشوند، پیشبینی و تعبیه
نمود.
• تناسب میان تعداد کشوها و درهای کابینتی و نیز ابعاد و نوع باز شدن هر یک از آنها به صورت
افقی و عمودی کاملاً بستگی به نوع طراحی و نیاز استفاده کنندگان از فضا دارد.
* رضا فرشتهخو: مدیرعامل شرکت گدار توسعه
کارشناس ارشد معماری و مدرس معماری در دانشگاه آزاد اسلامی
* گلاناز همتی مدیر طراحی شرکت گدار توسعه
کارشناس ارشد معماری و مدرس معماری در دانشگاه آزاد اسلامی
توضیح: کلیه تصاویر ارسالی مربوط به پروژههای شرکت گدار توسعه میباشد.